Fri frakt på allt!
På senare tid har elmopeder blivit väldigt populära. Detta för pga deras smidighet och lätthet att sig fram med, speciellt inne i stan. Du behöver inte skatta någonting EU-mopeder. Mopeder har funnits en lång tid nu men elmopeden övertygar allt mer. Underhållning av en elmoped är även den otroligt enkel, körkänslan är bra och den är lätt att ladda upp igen efter att batteriet är tomt. Man behöver inte tanka längre utan kan enkelt ladda upp elmopeden hemma eller på jobbet. Allt detta gör att allt fler istället går över till att köpa elmoped isället.
Ingen service förutom den som behöver göras på en vanlig cykel
Ingen tankning utan endast laddning på vanligt 220V vägguttag
Ljudnivån är otroligt låg
Bättre acceleration tack vare elmotorns starka vridmoment
Sämre räckvidd än vanliga mopeder, vanligen runt 50 km med ett batteri
Räckvidden på en elmoped har sista tiden blivit klart mycket bättre och kommer allt närmare en vanlig moped. Du kommer nu nära 60 km på en hel laddning. Sammantaget är det klart fler fördelar som pekar mot att köpa en elmoped istället för en vanlig moped.
Många som funderar på elmoped funderar även på elcykel. Vi tycker inte att elcykeln är ett substitut till elmopeden utan snarare ett komplement. Elcykeln är väldigt bra om man vill ha motion samtidigt som man tar sig någonstans. Ofta när man tar sig in till stan eller till jobbet vill man inte behöva börja svettas, och då är elmopeden det bättre valet.
Vill du ha en elmoped som går fort och kan köras på bilväg?
Klass 1 elmoped – 45 km/h
En klass 1 elmoped har en toppfart på 45 km/h. Den har även en registreringsskylt baktill och får därför endast köras på bilväg. För att få köra Klass 1 behöver du ett mopedkörkort eller ett bilkörkort, t.ex ett B-körkort. Om 45 km/h är ett krav är rätt val att köpa en klass 1 elmoped.
Klass 2 elmoped – 25 km/h
Till skillnad från en klass1 elmoped går en klass 2 elmoped i maximalt 25 km/h och behöver inte ha någon registreringsskylt. Den klassas alltså som en cykel och du behöver därför inte ha något körkort och får även köra på cykelbanor och ställa dig på cykelparkeringar. Dock om man är född efter år 1994 behöver man ett körkort för en klass 1 elmoped.
Båda ovannämnda behöver Klass 1- och Klass 2-mopeder behöver en trafikförsäkring.
Evess elmopeder togs fram för att de flesta elmopeder inte är speciellt stiliga. Konceptet är att Evess elmopeder har designen av en italiensk vespa men uppbyggd med den moderna elmotorn och med de bästa lithium batterierna. En Evess elmoped kommer därför alltid med batteri-celler från Samsung och LG. Cell-teknologin på batteriet är något av det viktigaste bortsett från siffrorna, vi har därför valt Samsung och LG batterier med den bästa cell-teknologin just nu.
Man känner igen Evess elmopeden även på de vita däcken som ännu förstärker retro-elmopedens retro-look. Med elmopparnas Retro-look kan man tro att den saknar modern utrustning och tillbehör. Detta är dock inte alls fallet. Alla elmopeder kommer nämligen med digitala displayer med temperatur-mätare samt larm. Då vi tycker att de flesta elmopeder är för svaga då de allra flesta elmopeder går väldigt långsamt i uppförsbackar har vi därför utrustat alla våra elmopeder med en nominell effekt på 2000 Watt och en maximal effekt på hela 2500 Watt. En Evess elmoped kommer dessutom färdig registrerad och färdiga att köra direkt hem till dig.
Sist men inte minst har alla Evess elmopeder tillgång till vår generalverkstad med ett brett nätverk av verkstäder runtom i landet. Att köpa en Evess elmoped är därför ett tryggt val och väldigt fritt från bekymmer.
Räckvidden på en elmoped beror på många olika faktorer. Batteriets storlek är en faktor. Hos oss kan samma elmoped köpas med antingen ett eller två batterier. Du kan ha hela 52 Ah under sadeln hos din Evess elmoped. Det innebär att de sammanlagda amperetimmarna är högre och resulterar i en längre räckvidd. Det är dock inte den enda faktorn utan vikten på din elmoped spelar även den en stor roll, är den lättare innebär det en längre räckvidd. Därför spelar det en stor roll om du kör en eller två personer på din elmoped. Många elmopeder har olika effekt på motorn och annan kvalité på batteriet. En del elmopeder drar mer ström för att komma samma sträcka, något som beror på dels motorns verkningsgrad men även på cell teknologin hos ditt batteri. De flesta tillverkare av elmopeder anger en särskild räckvid för deras elmoped. Denna siffra beror dock i stor utsträckning på körstilen man har och om man kör i stadstrafiken inne i stan. Våra elmopeder har idag en räckvidd på på upp till tolv mil. Denna siffra går upp för varje år som går. Cell-teknologin batteriet är utsett med, dvs märket, spelar en avgörande roll även den inte bara på räckvidden utan även på körupplevelsen då den avgör hur mycket ström som kommer till elmopedens motor vid olika körtillfällen.
För att köra en elmoped klass 1, innebärande en elmoped som har mindre än 4000 Watt och en maximal hastighet på 45 km/h behöves ett bilkörkort eller ett mopedkörkort. Våra elmotorer är relativt kraftiga och det brukar ta ett tag att vänja sig. Det ska dock inte vara något problem för någon som är van att köra bil att köpa en elmoped.
En vanlig trafikförsäkring är tillräcklig och lag på att man behöver för att få köra sin elmoped på gatan i trafik. Då täcks skador på tredje part men inte kostnaden på en eventuell skada vid kollision på din egna elmoped. Väljer du en halvförsäkring hos ett försäkringsbolag är du försäkrad för stöld men inte för skador på din elmoped. Med en helförsäkring är du försäkrad för allt, dvs för skador som uppstår i trafik, vanliga skador där inte någon annan är inblandad, mot stöld och mot eventuell brand. Man kan då vara helt trygg. Vi rekommenderar alltid starkt att täcka en helförsäkring när du köper en elmoped för att inskränka användandet så lite som möjligt och alltid kunna känna sig trygg när man kör.
Man servar sin elmoped precis som man servar sin cykel. Det gör man en gång per år beroende på användning. Vid servning smörjer man in bromsklossar och stötdämparen. En bra spray för detta är WD40. Viktigt är också att batteriet laddas minst en gång varannan månad vilket är speciellt viktigt att tänka på vintertid när elmopeden inte används lika ofta. Om batteriet inte underhållsladdas riskerar man nämligen en total urladdning av batteriet vilket gör att det spänningen går helt till noll. Då måste man skicka in batteriet till oss så att vi startar upp det igen. Detta har endast hänt i ett väldigt fåtal fall men vi vill ändå upplysa om detta då det inte är helt självklart. Det ökar även batteriets livslängd och kvarhållar dess kapacitet bättre om man du underhållsladdar ditt batteri.
En elmoped klass 1, som gäller alla Evess elmopeder, får endast köras på bilväg, dvs körning på cykelväg är inte tillåtet. Klass 2 elmopeder får även köras på vanlig väg men även på cykelvägar.